Kalverhouderij Slingerland

06 25 50 10 27

Winkelwagen (0)

KALVERHOUDERIJ

 

De kalverhouderij is voortgekomen uit de ‘restproducten’ van de melkveehouderij. Bij een melkveehouder worden jaarlijks kalfjes geboren. Daardoor blijft de koe melk geven. Ongeveer de helft van deze kalveren zijn stiertjes. Die kunnen uiteraard zelf geen melk geven en zijn daarom voor de melkveehouder niet interessant.

Deze kalveren komen daarom naar ons toe en wij verzorgen ze.

 

De kalfjes komen bij ons als ze minimaal 14 dagen oud zijn. Ze staan een aantal weken apart in babyboxen, zodat we ze goed in de gaten kunnen houden en alle aandacht kunnen geven. Als ze een week of 5 oud zijn komen ze in een hok met meerdere kalveren bij elkaar te staan. Ze hebben genoeg ruimte in deze grote hokken om te bewegen.

Als een kalf na 27 weken wordt geslacht, wordt alles van het kalf gebruikt, zelfs de huid en de botten, waardoor er geen restafval overblijft. Dit is een uniek concept.

 

Het specifieke van ons bedrijf is dat we ‘wit’ kalfsvlees produceren. Binnen de kalverhouderij bestaan er ook rosémesters. Het verschil is dat blanke kalveren tot het einde toe melk gevoerd krijgen. Een rosé kalf krijgt na een aantal weken geen melk meer, maar ruwvoer en water.

Doordat blanke kalveren melk gevoerd krijgen, krijgt het vlees dus letterlijk een blankere kleur. Ook de smaak en structuur zijn anders.

De melk die wij voeren is óók een restproduct. Die wordt namelijk gemaakt van weipoeder. Wei is de vloeistof die overblijft nadat van melk kaas is gemaakt. Deze wei wordt ingedroogd tot weipoeder. Deze poeder is de basis van de kunstmelk die wij voeren, waar kalveren goed van groeien.

Naast de melk krijgen ze uiteraard ook ander voedsel zoals stro en muesli.

 

Zoals iedereen weet produceren kalveren ook mest. Wij hebben vijftien hectare grasland om ons bedrijf, waardoor we die mest dichtbij huis kwijtkunnen. Zo’n twee derde van de mest wordt afgevoerd op eigen land of op land in de buurt. De rest van de mest gaat naar de Stichting Mestverwerking Gelderland. Dit is een stichting van meerdere kalverhouders bij elkaar. Deze verwerken onze kalvermest tot bijvoorbeeld koemestkorrels. Een product waar u in de tuin weer blij mee bent! Het overige water/vocht dat overblijft wordt gezuiverd.

 

Samenvattend; wij brengen een ‘restproduct’ groot met grotendeels restproducten.

Hoe mooi is het om iedere dag met deze kalveren bezig te zijn!